Cupcakes al tiramisu

Użytkownik Wpisy
Styczeń 08, 2012, 10:46:01

sofieta

• Nowy fan Kotleta

Składniki na 13 cupcakes:

150 g mąki
50 g mąki ziemniaczanej- jeśli nie lubisz piaskowego to użyj samą makę pszenną 200 g
1łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3  jajka (żółtka i białka osobno)
165 g cukru
90 ml oleju
łyżeczka ekstraktu z wanilii
50 ml letniego mleka

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.C. Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać. żółtka, ½ cukru, olej, wanilię ubić mikserem, aż masa będzie puszysta, za bardzo puszysta to ona jednak nie będzie!!  Dodać połowę mleka, połowę mąki (ciągle ubijajac) i znowu resztę mleka i mąki.
Z białek i pozostałego cukru ubić puszystą pianę, dodać 1/4 do masy i dobrze wymieszać, resztę piany bardzo delikatnie połączyć z masą. Wyłożyć ciasto do foremek. Piec okolo 25min. Ja wlałam ciasto aż po brzegi cupcakes, urosło ale nie uciekło. Uwaga: z tego przepisu wyjdzie 13 cupcakes, z  proporcji na krem można udekorować tylko 7 cupcakes. Jesli chcecie udekorować wszystkie to trzeba podwoić składniki kremu. 

Do nasączenia: 3/4 szklanki mocnego expresso+ troszkę amaretto lub innego likieru

Masa kremowa na 7 cupcakes.
250 g mascarpone
250 ml śmietany 36%
2/3 łyzki cukru pudru
Amaretto do smaku, ja nie miałam, dodałam likier śliwkowy

Ubić śmietanę z cukrem, jak osiagniemy konsystencję ciasta nalesnikowego dodać porcjami mascarpone a potem likier.  Tak ja ubijałam i było dobrze, nigdy nie ubijałam mascarpone ze śmietaną. Niektorzy ubijają wszystko razem ale ja sie bałam…
Zostawić babeczki w papilotkach, poczekać aż ostygną, ja je zrobiłam wieczorem a skonczyłam rano. Kazdą babeczkę naciać stożkowo, tzn wyciać taki lejek, wyciągnąć wycięte ciasto, środek  każdej babeczki nasączyć kawą i posmarować ubitym kremem. Ja dałam tak sporo tego kremu, następnie zanużyć w kawie kapelusik i przykryć babeczkę. Udekorować pozostałym kremem według gustu.

Całosć  posypałam kakao. Przechowywać w lodówce. Ja zrobiłam o 9 tej rano a o 14.00 je skonsumowalismy. Było dobrze, ciasto dobrze nasiąkło kawą .
Smacznego!!

Styczeń 08, 2012, 10:48:58

joolaa

• Kotletowiec
wyglądają pysznie! a ta dekoracja :)

Styczeń 08, 2012, 10:54:58

sofieta

• Nowy fan Kotleta
dziekuje!!

Styczeń 09, 2012, 12:39:50

paulisia_elk

• Kotletowiec
świetne :D a dekoracja bardzo pomysłowa gratuluję ;)

Luty 04, 2012, 09:10:12

paulisia_elk

• Kotletowiec
Ja mam jeszcze pytanko bo chciałam wypróbować przepis ,ale powiedz mi jezeli do srodka wkladamy ubity krem to skad te brązowe i białe elementy w srodku czy to robi się tak w wyniku nasiąkniecia kawą?

Luty 05, 2012, 11:16:12

sofieta

• Nowy fan Kotleta
Witaj, tak jak napisalam, wyjmujesz stozek i nalewasz do srodka 2/3 lyzeczki kawy, potem krem i na to kapelusiki tez maczane w kawie. wg mnie im wiecej sa nasaczone tym lepiej, ale to rzecz gustu.... pozdrawiam

Luty 07, 2012, 10:43:54

paulisia_elk

• Kotletowiec
Rozumiem ;) Dziekuje za odpowiedz

Luty 17, 2012, 11:51:18

Gosia i Nikoś

• Nowy fan Kotleta
o jejku, sliczne! Musze je zrobic :D Wygladaja przepysznie :D

KOTLET.TV - sprawdzone przepisy kulinarne ze zdjęciami i filmami | Copyright © 2009-2011 kotlet.tv