Przesądy kuchenne i mity

Użytkownik Wpisy
Styczeń 24, 2012, 12:14:08

elkaa13

• Kotletowiec
Jak byłam mała i pomagałam babci w kuchni, to straszną burę otrzymam od babci i dziadka, kiedy zobaczyli, ze miksuję ciasto raz w lewo, a raz w prawo - podobno miało się nie udać - pamiętam jak czekałam przy piecu, żeby zobaczyć co z tego wyszło - babcia i dziadek przemilczeli fakt, że ciasto wyrosło i wszystkim smakowało :)

Styczeń 24, 2012, 12:15:54

elkaa13

• Kotletowiec
Mama wierzy, że nie wolno nalewać zupy chochlą "od siebie", tzn. nie skręcając ręki w stronę kciuka, tylko w stronę małego palca - podobno jedzący tak podany posiłek mają się wtedy rozchorować.

Styczeń 24, 2012, 12:19:01

elkaa13

• Kotletowiec
Mit, który zdecydowanie obalam, to: "Nie czytaj przy jedzeniu, bo Twój przyszły mąż nie będzie grzeszył rozumem." Sprawdziłam na własnej skórze :)
Nie wolno też oblizywać tłuczka, bo nasz przyszły mąż będzie łysy :)
A jak będziemy chlapały wodą przy zmywaniu, to nasz wybranek będzie pijakiem :)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2012, 12:21:34 wysłana przez elkaa13 »

Styczeń 24, 2012, 12:24:32

elkaa13

• Kotletowiec
Nie powinno podawać się drugiej osobie soli do ręki, należy ją przed nim postawić, aby sam zabrał ze stołu.

Styczeń 24, 2012, 12:26:10

elkaa13

• Kotletowiec
Nie daje się w prezencie noża (zegara także), bo spowoduje to kłótnie między obdarowanym o obdarowującym.

Luty 02, 2012, 11:29:15

Donia

• Nowy fan Kotleta
U mnie najbardziej popularny jest przesąd ze spadającymi sztućcami i też łyżka to kobieta a widelec to mężczyzna (też mnie zawsze ciekawiło jak jest z nożem).
Rozsypana sól to kłótnia (ktoś o pluciu przez lewe ramie pisał a ja słyszałam, że trzeba szczyptę rozsypanej soli rzucić przez lewe ramię, ja tak robię :P i zawsze przypomina mi się scena z Przyjaciół kiedy Pheobe (Fibi) wyznaje że nie jest przesądna i jednocześnie rzuca solą przez ramie :P i kiedy mój luby patrzy na mnie wtedy z politowaniem też mu mówię "ja wcale przesądna nie jestem").
Rozsypany cukier słyszałam, że zwiastuje śmiech, siedzenie przy rogu stołu staropanieństwo, jedzenie przed lustrem głupiego męża. Moja babcia też zawsze kreśliła na chlebie przed jego pokrojeniem krzyż, moja mama już rzadziej to robi.
I teraz najlepsze. Zawsze lubiłam piętki od chleba, ale dopiero parę lat temu usłyszałam przesąd dotyczący ich jedzenia, ale nie bliźniaki (chociaż bym się nie obraziła bo zawsze marzyłam o bliźniakach ;) ) tylko dziewczyna, która je piętki będzie mieć duży biust :P no i w moim przypadku by się to zgadzało. A co ciekawe ostatnio zgadałam się z koleżanką która wiecznie narzekała na swój mały biust, że nie lubi piętek od chleba.... ciekawe, ciekawe :P

Luty 04, 2012, 10:14:39

Donia

• Nowy fan Kotleta
Wybaczcie, że post pod postem ale coś mi się ciekawego przypomniało i myślę, że można to pod kulinarię podpiąć. To jest tradycja chyba tylko  na Śląsku ale nie jestem pewna. Na pierwszą wizytę u nowo narodzonego dziecka trzeba przynieść kilogram cukru coby miało słodkie życie.

Marzec 31, 2012, 07:57:04

nemezia

• Nowy fan Kotleta
Nie czytałam wszystkich odpowiedzi, bo jest ich straaasznie dużo, ale mnie mama zawsze powtarzała, że "do ciasta należy z szacunkiem!". I zawsze strasznie na mnie krzyczała, jak np. chciałam opukać łyżkę z ciasta o brzeg formy :) Mimo że ciasto surowe, więc teoretycznie nic z nim nie powinno się stać, ale zasadę tę sobie zapamiętałam i teraz delikatnie wylewam i ew. zgarniam łyżką z miski :)

Kwiecień 02, 2012, 01:36:53

RudaAśka

• Nowy fan Kotleta
A znacie to że jak dwie osoby przy stole powiedzą jednocześnie to samo to że ktoś głupi przyjdzie? U mnie tak sie mówilo :] Babcia z koleji zawsze powtarzała jak sobie podśpiewywałam że jak się przy jedzeniu śpiewa to sie głupiego męża dostanie :] Co mi się osobiście nie sprawdziło :]

KOTLET.TV - sprawdzone przepisy kulinarne ze zdjęciami i filmami | Copyright © 2009-2011 kotlet.tv